Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ
Λονδίνο: Μια μεσογειακού τύπου διατροφή μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Annals of Neurology.
Ερευνητική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση για περισσότερα από τέσσερα χρόνια 2.200 άτομα, καταγράφοντας στοιχεία για τη διατροφή και τη νευρολογική κατάσταση της υγείας τους.
Η διατροφή των συμμετεχόντων βαθμολογήθηκε από το ένα μέχρι το εννέα, ως προς την ομοιότητα με το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής.
Η μεσογειακή δίαιτα είναι πλούσια σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά, ικανοποιητικές ποσότητες ψαριών, λίγο κόκκινο κρέας και αλκοόλ, και μέτριες ποσότητες γαλακτοκομικών.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 262 άτομα διαγνώστηκαν με νόσο Αλτσχάιμερ.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι για κάθε επιπλέον βαθμό στην κλίμακα συμμόρφωσης ως προς το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής, ο κίνδυνος νόσου Αλτσχάιμερ έπεφτε σχεδόν κατά 10%.
Συγκριτικά με το ένα τρίτο των ατόμων με το χειρότερο σκορ συμμόρφωσης, εκείνοι που άνηκαν στην μεσαία ομάδα είχαν 15% με 21% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ, και αυτοί με το υψηλότερο σκορ είχαν 39% με 40% μικρότερο κίνδυνο.
Η σχέση παρέμενε σημαντική ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, το μορφωτικό επίπεδο, το βάρος, το κάπνισμα, οι προσλαμβανόμενες θερμίδες και άλλες παθήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της έρευνας είναι κυρίως απόρροια των προσωπικών αναφορών των συμμετεχόντων για την διατροφή τους.
Όπως εξηγεί ο Δρ Νικόλας Σκαρμέας που προϊστατο της μελέτης «η προσκόλληση στο μεσογειακό μοντέλο διατροφής σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ».